Hledat
Menu
Sdílet
Oblíbené

1000 let trutnovského draka v Brně!

Trutnov město draka

Město Trutnov leží na místě, kde byl dle pověsti zabit drak. A pověst O zabití trutnovského draka také praví, že byl následně v roce 1024 převezen do Brna, takže letos to je právě tisíc let od této velké události. Spolek Trutnov - město draka, který oživuje text staré pověsti, se rozhodl uspořádat k tomuto významnému výročí dvoutýdenní pouť s drakem z Trutnova do Brna, kde ho po tisíci letech symbolicky věnuje knížeti Oldřichovi.

Už ho nesou

Jako každoročně bude drak začátkem května vyzdvižen na věž staré trutnovské radnice, a to během velkých městských slavností "Už ho nesou" . Letos proběhnou 4. května, ale drak na rozdíl od jiných let na věži dlouho nezůstane. 

Pouť do Brna

Ve čtvrtek 6. června v odpoledních hodinách bude drak z radniční věže sundán a přenesen na travnatou plochu pod muzeem, kde bude položen na velký stůl. Po celou dobu až do druhého dne bude u draka stát stráž a pro příchozí děti bude připraveno množství originálních herních stanovišť.

V pátek 7. června bude drak naložen na koňský povoz a vyrazí v doprovodu družiny rytíře Albrechta z Trautenbergu na cestu do Brna. Kde to dopravní situace umožní, půjde se co nejvíce pěšky za koňským povozem, kde to nepůjde, pojede drak na podvalu.

K účasti je zvána široká veřejnost. Každý bude mít možnost se připojit, i třeba jen na malý kousek cesty. Na vybraných místech spolek sehraje divadelní frašku, jejíž hlavním tématem bude samozřejmě drak. Stručný popis trasy červnové pouti naleznete v textu níže nebo na Trutnov město draka .

Dračí slavnosti v Brně

Celá pouť bude dovršena v sobotu 22. června, kdy budou uspořádány společné trutnovsko – brněnské dračí slavnosti v centru města Brna. Jako trvalá připomínka této poutě bude slavnostně odhalena pamětní deska a město Trutnov obdrží při této příležitosti darem zvon.

Budoucnost trutnovského draka

Drak se z Brna do Trutnova vrátí a bude opět hlavním symbolem trutnovských městských dračích slavností!

1000 let trutnovského draka v Brně!

Jak to je s brněnským drakem podle brněnské pověsti

Drak trápil brněnské obyvatele i lidi ze širokého okolí, když měl hlad, požíral v vše, co mu přišlo do cesty. Lidé se ho báli, ale nevěděli, jak se ho zbavit. Radní slíbili velkou odměnu tomu, kdo by ho zabil, ale nikdo se nehlásil. Až se jednou objevil řeznický tovaryš, který chodil vandrem po světě. Všichni mu vyprávěli jen a jen o drakovi. Tovaryš chvíli poslouchal a pak povídá: "Já vás toho draka zbavím! Jen doneste velkou volskou kůži a pytel nehašeného vápna." Brňané mu moc nevěřili, ale co chtěl, to donesli. Řezník zašil vápno do volské kůže, naložil na vůz a odjel. Když přijel k řece, kde drak lehával, položil rychle na zem kůži a čekal. Za nějakou chvíli drak skutečně přilezl a hned se do kůže pustil. Když ji celou sežral, pěkně ji zapil vodou ze Svratky a odpočíval. Vápno v něm začalo vřít, drak se nadouval, nadouval, až praskl. To bylo v Brně radosti! Řezník dostal svou odměnu a vydal se zase do světa. Od té doby se už Brňané nemuseli žádné obludy bát. Na památku pak dračí kůži vycpali a zavěsili do průjezdu Staré radnice.

Jak to je s trutnovským drakem doopravdy

Původ trutnovského draka je prozatím velmi nejasný. Jeho stopy vedou nejméně do 16. století, ale nově objevené indicie zřejmě umožní jeho existenci posunout až o století dál. Česká televize uvede na jaře tohoto roku dokumentární film Po stopách draka, kde se budou moci diváci v celé České republice seznámit se současným stavem bádání spolku Trutnov - město draka. 

Další aktuality

Letní hudební scéna v Trutnově přeje fanouškům všech hudebních žánrů. Stačí si...
Zajímá vás historie a rádi byste se dozvěděli, co se tenkrát událo na bitevním...
Máte rádi výhledy? Pokud ano, zveme vás na památník Gablenz. Od 1.6.2024 bude...