Hledat
Menu
Sdílet
Oblíbené

Den bitvy u Trutnova 27.6.1866

Naučná stezka je vedena po památnících bitvy prusko-rakouské války roku 1866, kde na severním bojišti, právě u Trutnova, zvítězila poprvé a naposledy rakouská armáda. Cestu je možné projít pěšky nebo projet na kole, má totiž dva okruhy. Nejedná se pro turisty o náročnou trasu, jelikož oba okruhy jsou vybaveny lavičkami pro odpočinek.

Naučnou stezku si ve vybraných dnech v létě můžete projít s uniformovaným vojákem jako komentovanou vycházku.

Trutnov, NS Den bitvy u Trutnova 27.6.1866, Janská kaple

Malý okruh

První okruh NS vede z Krakonošova náměstí přes vrch Šibeník ke Kapli sv. Jana Křtitele. Je dlouhý 2,8 km a míjí 12 naučných tabulí s texty. Zpestřením každé informační tabule je obraz scén z jednotlivých etap bojů, portréty osobností, popis vojenských uniforem, průběh krvežíznivé bitvy a podobná významná sdělení, která ocení každý dychtivý milovník české historie. V terénu je trasa značená šipkami s vojenskou symbolikou – zkřížené šavle s letopočtem 1866. Jedná se o celoročně přístupnou stezku.

Velký okruh - cyklotrasa

Na tuto část navazuje cykloturistická trasa v délce 11 km, která prochází dalšími místy významných bojů a ukazuje méně známé památky u severozápadní části Starého Rokytníku a Bojiště. Trasa vede po stávajících nebo nově vybudovaných lesních či polních cestách, krátký úsek po málo frekventované silnici. Je tak vytvořen okruh, jehož začátek i konec jsou u srubu u památníku generála Gablenze. I trasu značenou jako cyklostezka je možné (a velmi příjemné) projít pěšky. Po cestě jsou nádherné výhledy do krajiny. Za jasného počasí je vidět na Jestřebí hory a směrem na Náchodsko. 

Dálková trasa

Tento místní úsek, zabývající se bitvou u Trutnova, je také součástí dálkové cyklistické trasy, která směřuje z polského příhraničí přes Trutnov do Dvora Králové nad Labem a dále až na bojiště rozhodující bitvy celé prusko-rakouské války – Chlum u Hradce Králové.

Výročí bitvy

Fanoušci vojenské historie se mohou těšit na slavnosti výročí bitvy, konané jednou za pět let, nejbližší sobotu kolem data 27. 6. Součástí oslav bývají bitevní ukázky, slavnostní pochod k Janské kapli s pietním položením věnců a mše za padlé a další doprovodný program. Na památku bitvy se natírá pamětní deska s letopočtem 1866 na Krakonošově náměstí na černo a v září, při Dnech evropského dědictví, zase na bílo. Této tradici dala vzniknout událost, která se odehrála bezprostředně po bitvě, kdy Prusové neprávem obvinili ze své porážky civilní obyvatele Trutnova. Starostu Rotha a radní označili za zrádce a odvlekli do vězení v pevnosti Hlohov. Propuštěni byli po 80 dnech. Od té doby, v červnu, v den vpádu Prusů se tedy kamenná deska na náměstí barví černou barvou, v září, v den návratu zajatců, barvou bílou.